Melvin Eugene "Tony" Bettenhausen
1916.09.12. - 1961.05.12.

Születési hely: Tinley Park, Illinois, USA

A 1937-ben megházasodott, majd Chicago-ba költöztek. A Ford gyárban kezdett el dolgozni. Első Midget Car versenyét a Chicago Riverview Park-ban látta.
Ettől a pillanattól kezdve csak az autóversenyzés számított. Felkereste a veterán versenyző Emil Andres-t, hogy bejusson a Riverview-ba sofőrnek.
Megvásárolt egy Pop Dryer által készített Midget Car autót, megalapítva csapatát. Ekkor találkozott Paul Russo-val és Duke Nalon-al. Megalakult a "Chicago Gang" névre keresztelt csapat.
Szinte minden éjszaka versenyeztek versenyeztek. Tony elsajátította a versenyzés technikáját, néha sikeresen fejre is állt az autójával. Kedvenc pályájuk a 45 fokos dőlésszögü Nutley-i pálya volt.
A "Chicago Gang" az országot járta és versenyeztek. Bettenhausen ekkor szerzett hírnevet a Midget Car versenyzésben.
A '40-es évek elején belekóstolt a Sprint autó versenyzésbe is. Az AAA Nemzeti Bajnokságban 1941-ben mutatkozott be a Milwaukee versenyen. A 3. rajthelyről indulhatott és a verseny végén a 6. helyen intik le. A következő Syracus-i versenyen is rajthoz áll és 2. lesz.
Sikeresen mutatkozott be a bajnokságban. A két verenyen elér eredményei a bajnokság 10. helyéhez segítik.
A II. Világháború miatt felfüggesztették a bajnoki kiírást.
1946-ban az Indianapolis 500-as versennyel kezdi a szezont. Az autó meghibásodása miatt kiállni kényszerült. A következő versenyeken viszont hozza a pontokat. A Goshen-i versenyen megszerzi első győzelmét. A bajnoki tabella 14. helyét szerzi meg.
1947: a nehezen kezdődő szezon végére jönnek a sikerek. Milwaukee-ban megszerzi első pole-ját. Győzni tud Goshen-i és a Springfield-i versenyeken. Az év végén a 6. helyen zár.
1948-as szezon nem sikerül fényesen, sok kiesés hátráltatja, ettől függetlenül szerez egy győzelmet. Az összetettben visszaesik a 15. helyre.
1949-ben az Indy 500-ra nem sikerül kvalifikálnia magát. Négy versenyen tud csak pontot szerezni, ebből kettőt megnyert (DuQuoin és Detroit).
1950-ben sikeresebb évet fut, öt pole-t szerez és összesen kilencszer indulhat az első rajtsorból. A versenyeken kevesebb a szerencsével jár. Igaz három versenyen tud győzni, Milwaukee, Springfield és Bay Meadows. A bajnokságban az 5. helyen végez.
1951-es szezonban az Indianapolis-i verseny kivételével a Belanger csapatnál versenyez. Megszerzi első bajnoki címét. Az évad során nyolc győzelmet és négy pole-t szerez.
Az 1952-es bajnoki kiírásban csak két versenyre nevez. Indianapolis-ban kiesik a 93. körben, a Milwaukee versenyre pedig nem tudja kvalifikálni magát.
1953-ban sem versenyez a teljes szezonban. Sikerül két győzelmet szereznie, ami hozzásegíti a bajnokság 10. helyéhez.
1954-ben három versenyen tud indulni, de pontokat nem tud szerezni. Milwaukee-ban ismételten nem tudja kvalifikálnia magát.
1955 és 1957 között nem sok sikert könyvelhet el. Vagy az autó lassúsága, vagy müszaki hibák gátolják meg a pontszerzésben.
1958-ban teljes erőbedobással indul neki a szezonnak. A siker nem marad el, megszerzi 2. bajnoki címét. A szezon során tíz Top 5 helyezést szerezve.
1959: Ismét jó szezont teljesít, hiszen a 2. helyen végez a bajnokságban. Két győzelmet szerez, Trenton és Phoenix.
1960-as szezonban hét Top 5 helyet szerez, ebből öt 2. hely volt. A bajnoki cím megszerzésétől távol kerül.
1961-ben az első versenyen, Trenton-ban pole-ból indulhatott, de az autó meghibásodása miatt a 31. körben kiesett.
Majd következett Indianapolis. A május 12.-i szabadedzésen szenved halálos balesetet, miközben Paul Russo autóját tesztelte. Az jobb első kerék meghibásodása miatt elveszti uralmát az autó felett, falhoz csapódik és az autó felpattanva a fal tetején landol fejjel lefelé.
A becsapódást követően az autó kigyullad. Tony Bettenhausen az autójában veszti életét.

Bajnok: 1951, 1958
Indianapolis 500 győzelem: -

Rajtok: 118
Győzelmek: 22
Pole: 13
Pontok: 11856.3

Címei:
1985, National Midget Auto Racing Hall of Fame
1991, International Motorsports Hall of Fame
1997, Motorsports Hall of Fame of America

A Bettenhausen név még ma is nagy névnek számít az amerikai autóversenyzésben.
Három fia, Gary Bettenhausen, Tony Bettenhausen, Jr. és Merle Bettenhausen ugyancsak autóversenyző lett. Majd megalapították a Bettenhausen Motorports csapatot.
Tony Bettenhausen, Jr. 2000-ben hunyt el.