Josef Nicolai Newgarden
1990 december 22.

Születési hely: Hendersonville, Tennessee, USA

Talán picit később kezdte a gokartozást, mint a versenyzőtársai általában. Első kart köreit 13 évesen futotta.
2006-ban már két bajnoki titulussal rendelkezhetett. Megnyerte a Kart Racers of America - Junior Yamaha és a Junior TAG World bajnokságokat.
Ezután következett a Skip Barber Racing School. A Southern Regional Series-ben összesen három győzelmet és 10 pódiumot gyűjtött be, ezzel elsőre a bajnokság 2. helyét szerezte meg.
A következő szezonokban is a Skip Barber keretein belül versenyzett. A 2008-as szezonban is az összetett 2. helyet kaparintotta meg, ismét három győzelmet szerezve. Ebben az évben részt vett két Formula Ford versenyen is részt vett, ebből a Formula Ford Festival versenyt meg is nyerte.
Közben több Skip Barber bajnokságban is indulva pallérozódott.
2009-től viszont már Európában, a British Formula Ford bajnokságban tekerte a kormányt. A szezon 25 versenyéből kilencet megnyert és összesen 16-szor végzett a dobogón, elhódítva a bajnoki címet.
2010-benis az öreg kontinensen maradva a GP3-ban teljesített, a Carlin Motorsport színeiben. Nem volt sikeres szezonja, csak a 18. helyet sikerült megszereznie.
Visszatért az USA-ba, ahol IndyLights szerződést kapott a Sam Schmidt csapattól. Első nekifutásra bajnok lett. Rögtön az első St. Pete versenyen nyerni tudott, majd még a Freedom 100-on, de nyerni tudott még Edmonton-ban, az Iowa-i és Loudon-i oválokon is. Ez a bajnoki cím egyenes utat biztosított számára az IndyCar-ba.
Tehát 2012-ben már az amerikai autósport csúcskategóriájában versenyezhetett. Sarah Fisher szerződtette és 14 versenyen kapott lehetőséget. A legjobb eredménye egy St. Pete-i 11. hely volt.
A következő két szezont is ennél a csapatnál töltötte. 2013-ban már teljes szezont futott, az eredmények is kezdtek jönni. Összesen négy Top 5 helyezést zsebelt be, a Baltimore-i versenyen a 2. helyen zárt. A szezont a 14. helyen fejezte be. 2014-ben egy helyet előre tudott lépni az összetettben. Az Iowa-i versenyen a 2. helyen intették le. Hatszor tudott a Top 10-ben befutni.
2015-re Ed Carpenter és Sarah Fisher csapata fuzionált, Newgarden pedig maradt és hozott két győzelmet, a Barber Motorsport Park-i és a Torontó-i versenyeket nyerte meg. Majd az Iowa-i és a Pocono-i oválokon a 2. helyen intették le. Ez egy sikeres évad volt mind a csapatnak és mind Newgarden-nek is. A bajnokságot az előkelő 7. helyen zárta.
Sarah Fisher 2016-ra kilépett a sorozatból így maradt az Ed Carpenter Racing-nél. Egy hektikus szezonban, a szezon felénél jött egy Iowa-i győzelem. A Top 5-ben összesen hatszor intették le. Texas-ban balesetet szenvedett. A bajnoki versenyben a 4. pozícióban végzet.
A sorozat nagy ígéretévé nőtte ki magát, a kiváló és jó humorú, vidám versenyző. A következő szezonra megkeresete a Penske csapat, az ajánlatukat elfogadta, és jött a 2017-es szezon....
És jött Josef Newgarden is a #2-es rajtszámú Penske-Chevy-vel. Egy jól induló szezon az Indianpolis-i versenyeken kicsit megtorpant. De gyorsan visszatalált a helyes útra. A bajokságot igazán a szezon második felében mutatott teljesítményének köszönhetően szerezte meg. Három győzelem; Toronto, Mid-Ohio és Gateway, mellett ugyancsak három 2. helyet is szerzett, Road America, Pocono és Sonoma. Egy szoros szezon volt, amely végén bajnoki címmel a zsebében ünnepelhetett.
Friss bajnokként kezdi a 2018-as évet. A szezon első fele elég vegyesre sikerült. Két győzelem mellett, Phoenix és Barber Motorsport Park, mindig Top 5-ön kívül intették le. A szezon második felére már jobban jöttek a Top5-ös eredmények, győzelem a Road America pályán. A szezont az 5. pozícióban zárta. Ebben az évben részt vett a Race of Champions versenyen.
2019-ben újból egy összeszedett csapatként került hozták le a szezont. Jól kezdték a szezon, a St.Pete-i pályán rögtön győztesként gurult be a Victory Lane-re. Majd győztesként távozott még Detroit-ól, Texas-ból és Iowa-ból is. Tizenhét versenyből mindössze két kiesése volt és három Top5-ön kívüli helyezése. Három pole pozícióval lett gazdagabb ebben az évben. Az évad többi versenyen a Top5-ben intették le. Csapattársát, Simon Pagenaud-t utasította maga mögé a bajnoki cím elhódításával.
A következő szezonokban is a bajnoki címért küzdött. Saját csapattársai és a Ganassi versenyzők voltak az ellenlábasai.
2020-ban Scott Dixon, 2021-ben Alex Palou, majd 2022-ben csapattársa Will Power szorította a 2. helyre.
Két alkalommal, 2020 és 2022-ben a szezonzáró döntötte el a bajnoki cím sorsát.
Mindhárom szezonban hozta a győzelmeket és Top5 helyezéseket, de néha ezek is kevésnek bizonyultak. 2020-ban négy győzelmet, 2021-ben csak kettőt, viszont 2022-ben öt győzelemmel zárta a szezont.
2022-ben Power egy győzelmével ellentétben az öt kevésnek bizonyult, mivel egy elég hektikus szezont futott. Csak nyolc Top 5 helyezést ért el.
2023-ban folytatta a vesszőfutását. Négy győzelemmel is csak az bajnokság 5. helyéig jutott el. A szezon utolsó négy versenyén bukott sokat. Három alkalommal nem tudta befejezni a versenyt az első 20 versenyző között. Egyetlen vigaszt az Indy500-as győzelme jelentheti, amivel végleg beírta nevét az autósport nagy könyvébe.

Magánélet:
Két nővére van, és édesanyja révén dán útlevele is.
Gyermekkorában a szokásos amerikai sportokat űzte, baseball, amerikai football és kosárlabda.
2016-ban Tony Kanaan és Helio Castroneves volt társa az American Ninja Warrior vetélkedőben.
2019-ben megnősült és jelenleg egy gyermekük van, aki 2022-ben született.
A Paul Newman által életre hívott SeriousFun Children's Network alapítvány egyik nagykövete.

Bajnok: 2017, 2019
Indianapolis 500 győzelem: 2023

Rajtok: 199
Győzelmek: 30
Pole: 19
Pontok: 5839