James Anthony "Jimmy" Murphy
1894.09.12. - 1924.09.15.

Születési hely: San Francisco, California,USA

Jimmy, édesanyja testvérétől a középiskola befejezése után kapott egy motort. Kivételes tehetsége a szerelésben és a motor vezetésében ekkor már megmutatkozott. Néhány hónap múlva egyik barátjával nyitott egy szerelőműhelyt.
A versenypályák közelébe, mint szerelő (riding mechanic) került. Rész vett az 1916-os Corona országúti versenyen egy Duesenberg autóval, amit Eddie O'Donnell vezetett. Átlagsebességük 85mph (137 km/h) ami ekkor hihetetlen sebességnek számított.
Az I. Világháború után már versenyzőként tér vissza a versenypályára.
1919-ben indulni szeretett volna az Uniontown-i versenyen, de a szabadedzésen összetörte az autót, így nem tudott indulni a versenyen. Ezen év végén Cincinnati-ban is rajthoz áll, de a verseny 61. körében kiállni kényszerül.
1920 Február 14.-én, Tommy Milton helyett a Duesenberg gyári versenyzőjeként részt vett a Beverly Hills Speedway-en rendezett 200 körös versenyen, ahol meg is szerezte első győzelmét.
Az ezt követő 40 körös sprintversenyt is megnyeri. Ezzel a sikerrel indul az AAA National Championship-ben rövid, de annál sikeresebb karrierje.
1920-ban indul még bajnokságon kívüli versenyeken is,ahol ugyancsak sikert, sikerre halmoz.
A rövid öt versenyes bajnokságban az évad végén a 3. helyen végez újoncként. Indianapolis-ban pedig 4. lett.
1921-ben ismét remekel a 10 versenyből álló Beverly Hills-i versenyen, ahol három győzelmet szerez. Ezemn kívül még győz a San Carlos-i versenyen is. A bajnoki tabella 4. helyén fejezi be az évet.
1922-ben megszerzi első bajnoki címét. A Beverly Hills-i versenyt Jimmy Murphy dominanciájának jegyében futják le. A hét részből álló versenyen két győzelmet, három 2. helyet és egy 3. helyet szerez.
Indianapolis 500 mérföldes versenyen pole-ból indulva megtartja első helyét, megnyerve az 500 mérföldes száguldást. De nyerni tud az Uniontown-i és Tacoma-i versenyen is.
Az 1923-as szezonban egy versenyt kihagy, de ez sem gátolja meg a bajnokság 2. helyének megszerzésében. Két győzelem (Beverly Hills, Fresno) és három 3. hely biztosította a sikert.
1924-ben ismét bajnok, de a bajnoki címet halála után kapja meg. Az évad kilenc versenyéből csak öt versenyen tud pontot szerezni. Viszont ekkor hatalmas előnyt szerez a sorozatban elért három győzelmével, Altoona 1., Kansas City és Altoona 2. versenyeken.
A következő Syracusa-i versenyen a 138. körben következik be a tragédia.
Megcsúszott autójával és nekiütközött a fából készült palánknak, melynek egy darabja átszúrta a mellkasát az ütközést követően.
Jimmy Murphy a helyszínen életét vesztette.
A kor egyik legtehetségesebb versenyzője távozott, fiatalon, 30 évesen.

AAA Nemzeti Bajnok: 1922, 1924
Indianapolis 500 győzelem: 1922

Rajtok: 52
Győzelmek: 17
Pole: 7
Pontok: 8465
Vezetett körök: 2045

Címei:
1998, Motorsport Hall of Fame of America