Navigáció
Kezdetek...
AAA National Championship !!!
USAC National Championship
C.A.R.T. & USAC
ChampCar World Series
IRL
IndyCar -FRISSÍTVE!-
Indianapolis 500 bajnokai
IMS története
Hall of Fame
Triple Crown Trophy
In Memoriam
Technikai adatok
Szabálykönyv 2020
Statisztika
INDYCAR 36
INDYCAR 101
Galéria

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
új jelszó kérése
Facebook
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 12
Aktiválatlan tagok: 0
Legújabb tag: attilacsiks

Látogatók ma: 1192
Online látogató: 1
Max. Onlinerekord: 130
Max. napi rekord: 7939
Látogatók tegnap: 1643
Látogatók a hónapban: 26978
összes látogatók: 2536192
US Racing History Webshop
Verseny eredmények 2020
Top5
1. 2. 3. 4. 5.
Scott Dixon Josef Newgarden Colton Herta Pato O'Ward Will Power
537 pont 521 pont 421 pont 416 pont 396 pont
Teljes pontverseny tábla
Frank Burany

1915.06.16. - 2016.05.22.

Frank amikor 1915. augusztus 16.-án megszületett a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban,szülei még friss lakosoknak számítottak. Édesapja Péter 1907-ben hagyta el Magyarországot,édesanyja Salamon Julianna pedig 1911-ben.Két fiútestvére volt:József és Henrik.
Frank Milwaukee déli részén a Bay View Középiskolában tanult, de a munka jobban érdekelte. Édesapja kovácsként dolgozott és Frank ekkor tanulta meg tőle a kitartást a munkában:"Amikor gyerek voltam nem kaptam meg minden dolgot,hanem meg kellett dolgoznom érte"-eleveníti fel a századik születésnapját ünneplő Frank Burany a vele készített online interjúban,majd folytatta:"Ellestem és megtanultam az Édesapám technikáit". Kitartó munkájának az eredménye,hogy a háború alatt két munkahelyen is alkalmazták.A lőszergyárban négyszeresét termeltette meg a vezetői képességei által,valamint a katonai tengeralattjárók hegesztését is rá bízták.Továbbá ha valaki a híres Hoover Gáton jár-megcsodálhatja a gát hűtőtornyát-hiszen a Frank kétkezi munkáját dicséri.
A munka és az iskola mellett a sportra is koncentrált. A helyi Hungarian Tigers focicsapat kapitánya volt valamint kiváló úszó és vitorlásokkal is versenyzett.A vitorlázást egy baleset miatt abba kellett hagynia,de a foci sokáig nagy szerelme maradt.A csapat kapitányaként ismerte meg a feleségét Helent is aki egész életében mellette volt.1937-ben házasodtak össze.Hogy hogyan volt ilyen sikeres?A mottója csak ennyi volt:"Ha valaki meg tudja csinálni,akkor én is.Mindannyian emberek vagyunk".
Az első találkozása a motoros versenysporttal egy olcsón vett motorkerékpár volt.Mivel teljesen használhatatlan volt,megbütykölte majd egy villamossal kelt versenyre-az anekdota szerint elesett és a vezető azt hitte,hogy a fiatal motoros a kerekek alatt szörnyethalt,de csak mosolygott.1935-ben pedig megismerkedett élete meghatározó versenysportjával:a midget(törpe) versenyautókkal.
Testvérével Joe-val építettek két B kategóriás midget versenyautót majd ezzel vágtak neki 1935 októberében a Milwaukee State Fair Park Coliseum P-K Racing Association heti midget versenyein-ahol olyan nevek mentek mint Tony Willman vagy Wally Zale.
1937-ben már a Knut motorkerékpáros cég Harley Davidson motoros midget versenyautóival versenyzett-és volt olyan hét amikor kilenc(!) versenyen indult,legalább két városban.A megfeszített tempó mellett egy tengely-meghajtót is tervezett a Harleyk számára(bár a háború miatt ez sohasem készült el.)Ez időtájt lett AAA midget versenyző-tehát a legmagasabb kategóriába lépett.
A háború után 1946-tól versenyzett.1948. február 21.-én megnyerte a CARA(Chicago Auto Racing Association) 100 körös versenyét a Chicago Amphiteátrumban.Ez volt talán pályafutásának a csúcsa.A korszak legnagyobb versenyzőit győzte le.(A sors fintora,hogy később ezt az impozáns épületet éppen ő robbantotta fel 2002 szeptemberére,hogy egy még impozánsabbat húzzanak föl helyette).1950-ben megnyerte az AAA Chicago-Mississippi Valley bajnokságot.Egy másik anekdota szerint néhány versenyen rágógumikat fújogatott verseny közben a közönség szórakoztatása céljából és így lett a beceneve "Bubble"Burany!
A Big Car autóversenyzés nem igazán érdekelte hiszen mint mondta "nem profitált annyira" az ő számára.Soha nem is indult sprint car versenyen,hanem csak néhány Indy car futamra nevezett.Mint rutinos pilóta érkezett a milwaukee két éve rutinos csapattulajdonossal Bill Schoof-al a messzi déli texasi Arlington Downs lóversenypályára-ami az az évi Indycar első bajnoki futama volt.Itt lehetett bizonyítani az újoncoknak,hogy érdemesek májusban az Indy 500 kvalifikációján részt venni.Élete első futamán a tizenegy indulóból az ötödik lett és ötszáz dollárt keresett ezzel,valamint részt vehetett egy hónap múlva a kvalin.
A keresztség az Indy 500-on viszonylag jól sikerült,hiszen meggyőzte a sportbírókat,hogy részt vehessen a kvalifikációkon.Sajnos tizenegy nappal a nagy futam előtt Schoof gépét rommá törte egy szélroham által 110 mérföldes sebességnél.Sajnos bordatörés és agyrázkódás lett a vége,valamint távolmaradás a futamtól.Viszont május 29.-én Kokomóban megnyerte az AAA nemzeti futamot.A lényeg,hogy egy midget versenyző egy szezon alatt ekkoriban cirka 20-30 ezer(!!!) dollárt össze tudott gyűjteni.Az összetört Schoof versenyautót aztán 1950 júniusára összeeszkábálták egy Kurtiss 2000 géppel keresztezve majd ezzel próbálkozott ismét Frank az időmérőn a Milwaukee Indy versenyen.Sajnos a két helyi hős-Burany és Myron Fohr is- "elvérzett" az kvalifikáción.Két héttel később Frank logó orral DuQuoin-ban keresett munkát a boxban és ekkor kapta meg Andy Dunlop 1935-ös(!!!) sprint gépét.A selejtezőn ismét kiesett,de mivel a futam 200 körös volt-így még négy pilótát elengedtek.Végül a tizedik helyre sorolták-éppen megelőzve a Scf cserés Ray Kneppert.1951-ben is volt egy gyenge próbálkozása egy hasonló házi készítésű Stevens-féle Offenhauserrel,de messze elmaradt a rajtolók idejétől.
Az örök szerelem viszont megmaradt-a midget versenyzés.1966-ig teljes szezonos pilóta maradt az AAA/USAC Nemzeti Midget bajnokságban-ahol összesen tizenkettő nagyszerű győzelmet aratott,továbbá 1948 és 1963 közt mindig top 20-as pilóta maradt.1951-ben részt vett a rangos Carrera Panamericana,mexikói stock car versenyen.Sajnos Chryler Saratogájával nem ért el eredményt. 1968-ban visszavonult az aktív versenyzéstől,majd 1972-ben néhány futamra visszatért.1990-ben 75 évesen a Milwaukee Arénában ment néhány demó kört és csak hét tizeddel maradt el az akkori leggyorsabb köridőktől.
Visszavonulása után a helyi TV a WTMJ közlekedési riportere lett egy helikopterrel-egészen a 90-es évekig itt dolgozott.Továbbá a helyi pirotechnikai részleg vezetője is volt.Több évtizeden keresztül a nagyobb Milwaukee és Chicago-i tűzijátékok felelőse volt.
TV riporterként...háromszor kényszerült kényszerleszállásra-mindannyiszor sérülés nélkül!
2003-ban a Nemzeti Midget Hall of Fame örökös tagja lett,valamint tagja lett annak a társaságnak,amelyik beválasztotta a "Minden Idők legjobb 24 midget versenyzője" közé.Mondjuk ki bátran: egy magyar tagja is van minden idők 24 legjobb midget versenyzői közt!!!
Feleségével helen Burannyal 75 évig voltak házasok.Helen 2012 májusában hagyta itt férjét 95 évesen.Télen Floridában éltek,nyáron pedig Milwaukee-ban.Egyetlen gyermekük Richard aki villanyszerelőként dolgozik Milwaukeeban.Frank jelenleg Elm Grove-ban él egy idősek otthonában.Alkalomadtán eljár az Indy 500 futamokra.
2014-ben még tanította a fiatalságot 99 évesen!
Beszélgetésünk végén megkérdeztem,mit gondol a 100. születésnapjáról? Annyit mondott:"Ez is csak egy nap,mint a többi".Amikor azt kérdeztem: Változtatna-e valamin? Jókedvűen csak annyit tett hozzá:"Nem, én nem változtatnék semmin. Minden, ami az életemben volt a színpad és a tanulás. Minden dolog, amit tettem adott nekem egy esélyt, hogy megismerjek ezt vagy azt, amit én még nem ismertem. "Frank az ég felé nézett, és arra a következtetésre jutott, "Végtére is, a nagyfiú a felelős." És hogy ő hálás ezért.

Köszönet Dick Buranynak a riportért!

A cikk után néhány hónappal -2016. május 22.-én-jött a hír,hogy Frank Burany a 100. születésnapja után fél évvel itthagyta az árnyékvilágot. Emléke örökké élni fog!

forrás: http://americanmotorsport.blogspot.de

Születésnapok és megemlékezések
2021.04.17.

Mai születésnaposok!

Cy Marshall
1902.04.17.-1974.12.20.

Loral Tansy
1904.04.17.-1994.01.22.

Les Anderson
1910.04.17.-1949.07.10.

Steve Knapp
1967.04.17.


Mai megemlékezés!

Buzz (Emmett Maurice) Barton
1916.10.17.-2002.04.17.

Weblapok

Partnerek

Generálási idő: 0.13 másodperc 3,433,784 egyedi látogató