Ismerkedjünk meg Alex Palou-val a 2021-es bajnokkal!
rta: gstyle - Dtum: Oktber 02 2021 11:01:46


Alex Palou
1997.04.01.

A spanyol származású versenyző Sant Antoni de Vilamajor-ban született.
2003-ban ült be először kart gépbe. Legnagyobb eredménye a 2012-es WSK Euro Series győzelem.
2014-ben a Campos csapattal az EuroFormula Open Championship-ben vezetett, ahol a szezon 16 versenyéb?l háromszor intették le győztesként és ugyancsak háromszor indulhatott pole-ból. A szezon végén az összetett 3. helyet szerezte meg.
A spanyol Formula-3-as bajnokság hat versenyén indult, egy győzelmet szerezve lett a 2. helyezett az év végén. A Macao Grand Prix versenyen a Fortec Motorsports autójával a 16. helyen zárt. Még három verseny erejéig a Sean Walkinshaw Racing-el a BRDC Formula 4 bajnokság három versenyén is rajthoz állt.
2015 és 2016-ban a Campos Racing autójával a GP3-as sorozatban szerepelt. Egy győzelmet tudott szerezni a két szezon alatt.
2017-ben csapatott váltott, a Threebond with Drago Corse csapat autóját vezette. Fő sorozata a 20 versenyes Japán Formula 3 bajnokság volt. Kiválóan szerepelt, a szezon végére a 3. helyet szerezte meg. Három győzelmet szerzett, ötször indulhatott pole-ból és összesen tízszer állhatott fel a pódiumra. A Macao GP-n a 11. helyen zárt. A Teo Martin Motorsport csapattal a World Series Formula V8 3.5 sorozat 6 versenyén indulhatott, egy győzelem és három pole volt a mérlege. A Campos csapattal pedig a FIA Formula 2 négy versenyén indult még.
2018-ra ismét csapat váltás következett. A Hitech Bullfrog GP ajánlott neki szerződést és a FIA Formula 3 sorozatban versenyzett. Hét pódiumot szerezve lett 7. a bajnokságban. A Macao GP a kiesett versenyzők közt rangsorolták.
2019-ben a Super GT - GT300 bajnokságban a McLaren Customer Racing Japan csapattal indult hét versenyen. A TCS Nakajima Racing-el pedig a Super Formula sorozat hét versenye után a bajnokság harmadik helyén zárt, egy győzelmet szerezve.
2020-ban a Dale Coyne Racing w/ Team Goh IndyCar csapat szerződtette. A spanyol újonc Rinus VeeKay mögött a második helyet szerezte meg a Rookie of the Year cím kiírásban. Legjobb eredménye a Road America-i 3. hely volt. A szezont a 14. helyen zárta.
2021-ben is az IndyCar sorozatban vezet, de szintet lépett és Chip Ganassi szerződtette a #10-es rajtszámú autóba. Meg is hálálta a másodéves Palou a bizalmat, az évadnyitó Barbar Motosports Park-i versenyt megnyerte. A szezon 16 versenyéből csupán négyszer végzett a Top10-en kívül. Összesen tíz Top5 helyezést és három győzelmet gyűjtött be, és kétszer rajtolhatott pole-ból. Az egész szezonban a bajnoki cím egyik várományosa volt. És végül a 24 éves spanyol megszerezte első bajnoki címét, amely az utolsó Long Beach-i évadzáró versenyen dőlt el.