Roger Penske intejú
rta: gstyle - Dtum: Szeptember 28 2019 10:55:29
Két évvel ezelőtt, amikor Josef Newgarden a Sonoma GoPro Grand Prix után ünnepelt az első bajnoki címét, Roger Penske elismerően nyilatkozott a pilóta jövőjéről.

"Ez a fiatal gyerek, aki éppen megnyerte a bajnokságot, még csak most ismerkedsz vele." - mondta Penske. "Nagyszerű lesz."

Gyorsan előre a vasárnapi Monterey-i Firestone Grand Prix-re a WeatherTech Raceway Laguna Seca versenyén. A Hírességek Csarnoka tag és Newgarden ismét mosolyogtak. Nem csak deja vu volt. Ismét bebizonyította, hogy Penske általában ravasz, amikor a kristálygömbjét vizsgálja.

"Bebizonyította, hogy ő egy bajnok" - mondta Penske, mielőtt Newgarden a színpadra lépett ünnepelni a második bajnoki címét, miután a szezon végén megrendezett dupla pontozású versenyen a nyolcadik lett a Hitachi Team Penske Chevrolet-val.

A tulajdonos tizenhatodik Indycar bajnoki szezonjában a 28 éves Newgarden egy kiváló társaságban lépett be, mint második amerikai, Sam Hornish Jr.-vel együtt, aki 1995 óta több bajnoki koronát nyert.

Ez az eufórikus pillanat még nagyobb dicséretet igényelt a kapitány részéről.

"Ő egy igazi amerikai versenyző" - mondta Penske. - A srác alulról jött felfelé. A családja sokat segített neki. Itt tényleg nagy dolgot tett értünk. Hosszú távon nagy jövő áll előttünk. "

A Team Penske csapatához való csatlakozás óta eltelt három évben Newgarden négy versenyt nyert mind a bajnokság szezonjában, és három versenyt 2017-ben. A Penske figyelemmel kísérte, hogy három futamot nyert 2015-ben és 2016-ban, miközben Ed Carpenter és Carpenter Fisher Hartman Racing csapatoknál vezetett.

"Láttuk benne a kiváló lehetőséget," - mondta Penske.

A győztes soha nem öregszik ki a legjobbak közül. Newgarden azonban 2019-ben új motivációt adott, miután tavaly csalódott volt, hogy ötödik lett. A Tennessean elhatározta, hogy bebizonyítja, hogy méltó Penske elvárásainak. A sofőr intenzitása és fókuszpontja mindig is magas volt, mert Newgarden-nek meg kellett mutatnia, hogy képes megismételni a bajnoki címét.

Penske szerint mindhárom sofőr hibátlanul hajtott a szezonban.

Simon Pagenaud, 2016 bajnoka, negyedik lett a versenyen, és így másodikként zárta a bajnokságot Newgarden mögött, csakúgy, mint a 2017-ben.

"Hé, ezek a srácok ma rajta voltak" - mondta Penske. - Volt dolguk. Mindannyian tudtuk, mit kell tennünk. Jó nap volt."

Az ezen a pályán indított első Indy autóversenytől 2004-ig visszamenő emlékeket hozott elő Penske számára is, aki szerint az egyik utolsó versenye végzett volt ezen a pályán, mielőtt 1965-ben visszavonult.

Később Penske-től megkérdezték, hogy a remegett-e a gyomra a verseny utolsó részében.

"A gyomrom állandóan remeg - mondta. - Szóval megszoktam."

Elismerte Newgarden könnyeit, miután a sofőr kiszállt a kocsiból, és csapata karjaiba ugrott a pitben.

"Amikor olyan sok érzelem jön ki valakiből, mint amennyi kijött, mert ma tökéletesnek kellett lenned, és hogy képes volt úgy végrehajtani, ahogy tette, itt volt az ideje, hogy minden érzelem kijöjjön" - mondta Penske. "A családja itt volt, az anyja, a nagyanyja, egészen Dániából érkezett, hogy megnézze ezt a versenyt, tehát nagyon különleges volt számára."

Newgarden már a kezdetektől fogva magához ragadta a vezetést, győzelemmel a szentpétervári Firestone Grand Prix szezonnyitó versenyén.
Amikor Pagenaud diadalmaskodott a májusi Indianapolis 500-on az Indianapolis Motor Speedway-en, miután megnyerte az INDYCAR Grand Prix-t, csak egy ponttal volt Newgarden mögött a bajnokságban.

De vissza jött Newgarden a Detroit-i győzelemmel. És nem adta ki a kezéből a pontversenyt, 41 pontra növelve az előnyét Andretti Autosport-os Alexander Rossi-val és 42 ponttal Pagenaud-val szemben.

"Josef profi," mondta Penske. ?az egész szezon alatt vezette a bajnokságot, jöttek a győzelmek. Tudom, hogy egy kicsit a penge élén táncolt, de tudtam, hogy örül, hogy a végén boldog lesz.

Newgarden 25 ponttal volt Pagenaud, és 33-al Rossi előtt, és 63 ponttal volt több neki, mint az ötszörös bajnok, Scott Dixon-nak.

"Josef, nagyszerű bajnok. Láthatod a szemében" - mondta Penske. - Láthattad első alkalommal, amikor velünk nyert versenyt, és Will-kel és Simonnal, akiknek éppúgy kitűnő szezonja volt, amikor gondolsz a három győztesre és természetesen az Indy 500 az a koronára, amelyet mindenki szeretne évente megszerezni.

Pontosan, eljött az idő, hogy lapozzunk és következő szezonra gondoljunk. Így áll össze az ultra-versenyképes Team Penske.

Elmosolyodott, amikor megkérdezték, mennyi ideig fogja ízlelgetni a legutóbbi bajnoki címet.

- Nos, Hétfőn dolgoznom kell - mondta Penske.

forrás: www.indycar.com