Újonc bemutatások 4. rész.
Írta: gstyle - Dátum: March 05 2019 20:21:15

Colton Herta
2000.03.30.

Születési hely: Valencia, California, USA

Édesapja Bryan Herta (IndyLights és Barber Saab Pro series bajnok), aki nem ismeretlen az Indy rajongók számára. Jelenleg az Andretti Autosport-al fuzionálva vezeti a Andretti Herta Autosport/Curb Agajanian csapatot.
Colton tíz évesen kezdett gokartozni az SKUSA bajnokságaiban. Rögtön egy bajnoki címmel zárta az évet a SKUSA Pto Tour bajnokságban. Két másik szériában, a SKUSA SuperNationals XIV és aS KUSA SoCal Pro Kart Challenge-ben, a szezon végén a 3. helyen rangsorolták az eredményei alapján.
2011-ben a két harmadik helyet (2010: SKUSA Pro Tour és SKUSA SoCal Pro Kart Challenge) kijavította és így két bajnoki trófeával bővült a gyűjteménye.
2012 az utolsó gokartos éve. A California Pro Kart Challenge - TaG Junior kategóriában a bajnokság 3. helyén végzett.
2013-ban vált Formula autózásra, nem sikertelenül, hiszen rögtön az újonc szezonjában megnyeri a Pacific F1600-as sorozatot. Ezen kívül még részt vesz az SBF2000 Summer Series versenyein is, ahol a végelszámolásnál a 2. helyen végzett.
2014-ben már az US F2000-ben versenyzett. Két 5. helyet tudott szerezni, Indianapolis-ban és a Toronto-i street versenyen. Egy verseny erejéig átruccant a Global RallyCross bajnokságba is.
2015-re átköltözött az Európai versenypályákra. Első sorozata az MSA Formula bajnokság a Carlin csapattal. A Snetterton-i, Rockingham-i és Brands Hatch-i versenyhétvégéken szerez négy győzelmet. A szezon második fele kiválóan sikerült, így a bajnokságot a 3. helyen zárta.
2016-ra sorozatot vált, következett az EuroFormula Open és a BRDC British F3 bajnokság. Mindkét sorozatban a Carlin csapat autóját vezeti. Az EuroFormula Open szériában négy versenyt nyerve lett 3., míg az angoloknál lefutott hat versenyéből megnyert egy Brand Hatch-it és szerzett még két harmadik helyet is.
A 2017-es és 2018-as szezonokat az IndyLights-ban tölti az Andretti Steinbrenner csapatnál. 2017-es évadban két versenyt nyerve és kilenc Top5 helyezést gyűjtve össze, szerezte meg a 3. helyet, mindössze 30 ponttal maradva le a bajnoki címről. A következő szezonjában az Andretti Autosport-os mexikói Patricio O'Ward a legnagyobb ellenfele a bajnoki címért folyó csatában. Mindkét versenyző kiváló szezont futott, melynek a végén Colton Herta maradt alul. Meg kellett elégednie a 2. hellyel. Annak ellenére, hogy a szezon 17 versenyéből tizennégyen a Top5-ben intették le és négy versenyt is megnyert. Az IndyCar szezonzáró versenyén bemutatkozhatott a Harding csapat autójában.
2019-ben már pont Patricio O'Ward csapattársa a Harding Steinbrenner Racing-nél. Így folytathatják tovább a versengést. Ebben a szezonban még a Complete WeatherTech SportsCar Championship versenyin a BMW Team RLL csapattal is rajthoz áll.