Legyél ott, tedd azt: Bourdais segíthet Wickens gyógyulási folyamatában.
Írta: gstyle - Dátum: October 03 2018 11:22:25
A múlt héten visszatért Indianapolisba Sebastien Bourdais, a 2018-as Verizon IndyCar szezonjának ünnepségére az
Victory Lap Celebration-re.

Korábban ugyanazon a napon Bourdais meglátogatta Robert Wickens-t, aki az augusztusi Pocono-i versenyen elszenvedett súlyos sérülések miatt rehabilitáción van. A Wickens valójában ugyanabban a rehabilitációs klinikán van, ahol a Bourdais is volt, amikor a 2017-es Indy500 kvalifikációján elszenvedett súlyos sérüléseiből épült fel.

- A fő ok, amiért ma itt vagyok, össze tudom hasonlítani ezeket, Robbie-t látva - mondta Bourdais.
"Megálltam és láttam Robbie-t ma délután. Meg akarod mutatni a támogatásodat, és el akarsz menni és meglátogatni. A versenyzők nem szeretik a kórházi rehabilitációs létesítményeket. Két szoba is van, ahol tavaly voltam, tehát nem ellet emlékeztetnem magam erre.

A 29 éves kanadai Wickens, aki a Schmidt Peterson Motorsports-nál versenyez, elnyerte a Sunoco Rookie of the Year címet. A gerincvelő sérülésének gyógyulása érdekében dolgozik, és több műtéten ment keresztül, hogy mind a láb-, mind a kéztörései rendbe jőjjenek.

Bourdais, a 39 éves francia, négy bajnoki címet szerzett, továbbra is próbálja teljesen visszaformálni a testét a baleset után több mint 16 hónappal is. Emlékszik a sok hosszú izzasztó órára a rehabilitáción, miután több törést szenvedett a medencéje és a csípője.

"Korábban még sosem voltam sérült, így nem tudtam, mi volt" - mondta. - "Sokkal rosszabb is lehetett volna.
Robbie-ra nézel, és látod a dolgokat. Remélem visszajön. Nagyon kivételes volt, amit az újonc évében tett."

Bourdais, aki 18-as Dale Coyne Racing with Vasser-Sullivan-Honda-t vezeti, ő nem vesztegetett időt arra, hogy ígéretet tegyen, hogy tavaly vissza fog térni.
Nyilvánvaló azonban, hogy a Wickens nagyobb kihívást jelentő és hosszadalmas rehabilitációs folyamattal néz szembe.

"Ha probléma merül fel, meghallgatod az orvosokat, kapsz egy előrejelzést, cselekvésre van szükséged, tudod az időkeretet, és akkor dolgozol" - mondta Bourdais. "Ebben rejlik ez a helyzet, megvannak a lépések is. Amikor bebizonyosodik, hogy nincs komplikáció, működni fog, plusz vagy mínusz pár hét. Ha a pályára akarok gurulni,
ez az ami reális. Ez kevéssel a szezon előtt volt. "

Bourdais kihagyott kilenc versenyt, de visszatért az utolsó három versenyre. Ösztönző győzelmet aratott a St. Petersburg-i 2018-as szezonnyitó versenyen. A 2017-es versenyt is megnyerte itt. A hetedik helyen végzett a 2018-as szezonban.

- Sokkal jobb lett. Nagyon jól érzem magam - mondta Bourdais. "Lassan újra belendülök. Lassan együtt visszatérünk.

"A futás még mindig hatással volt arra, hogy ne túl sokáig tartson a gyógyulás. Amikor nem tudod kezelni a terhelést. Ha fél órát futok, akkor több mint egy hetet vesz igénybe, hogy megszüntesse a fájdalmat, akkor azt is megteszem. De vannak más módszerek is. Újra aktiválnod kell az izmaidat. Ez az amit én hiányoltam. Most lassan ezt visszaszerzem.
Futópadon csináltam. Mindez jól működik, csak időigényes, hogy a mélyszövet visszaálljon, és reagáljon az intenzív kérésekre. Ez egy folyamat."

forrás: www.indycar.com

Fordította: Kormos Géza, 2018.10.03.